Ryby po krajeńsku przed 100 laty

Podobno statystycznie spożywamy za mało ryb. A ryby to samo zdrowie! Wiedziały o tym już nasze prababcie. Wiecie jak oporządzić ryby? Jak sprowadza się karpia „na tamten świat”? Jak odróżnić nieświeżą rybę od świeżej? Jak przyrządzić karpia na wigilię? Jak nie wiecie, to przejrzyjcie kilka stron z książki kucharskiej z 1915 roku znalezionej gdzieś na krajeńskim strychu. Znajdziecie tam również ciekawe przepisy.

Mały słowniczek dla chcących skorzystać z przepisów:

  • 1 funt to 0,45 kg,
  • stokfisz to ryba wysuszona na wolnym powietrzu w niskiej temperaturze po uprzednim usunięciu głowy i wypatroszeniu,
  • listek żelatyny to 1 łyżeczka,
  • moczenie śledzi – w przepisach sięga kilkudziesięciu godzin; na współczesnych śledziach naszym zdaniem 3 godziny wystarczą 🙂

Źródło:

  • Książka kucharska z 1915 roku. Wydanie i autorzy nieznani.
Kultura
MirAS

Topienie Marzanny

Przed nami równonoc wiosenna a więc czas szczególny w wierzeniach naszych dalekich przodków. Część z nas pamięta jeszcze pochód ze słomianą kukłą i jej rytualne topienie w wodzie. Co symbolizuje ten zwyczaj i kim jest ów słomiana postać…

Czytaj więcej »
Kultura
Przemysław Oszczypała

Krajeńskie Kolędowanie

Serdecznie zapraszamy do Złotowskiego Domu Kultury na koncert kolęd Zespołu Folklorystycznego „Krajniacy” z Wielkiego Buczka. Podczas koncertu dowiemy się również, jak dawniej mieszkańcy Krajny obchodzili

Czytaj więcej »

Komentarze

Dodaj komentarz

mood_bad
  • Jeszcze nie skomentowany.
  • chat
    Dodaj komentarz
    keyboard_arrow_up